Gepubliceerd op 01-12-2020

cariës

betekenis & definitie

(tandbederf), aantasting van tanden en kiezen door inwerking van zuren. Deze zuren worden door bacteriën gemaakt uit koolhydraten (vooral suiker) in de tandplaque (plaque).

De plaque is het beslag dat bijna alle landoppervlakken bedekt, en voor ten minste 70 % bestaat uit bacteriën, waarvan een aantal (Streptococcus mutans) kleverige stoffen maken, die de plaque als het ware aan het glazuur ‘plakt’. Plaque ontstaat voortdurend, en m.n. als men iets gegeten heeft. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor de bacteriën van de plaque; zij leveren als afvalstof zuur op (vooral melkzuur) dat eerst het tandglazuur aantast en later het tandbeen. Hierdoor is het aantal malen dat men per dag iets met koolhydraten gebruikt (snoep, frisdrank e.d.) de beslissende factor waardoor cariës al of niet optreedt.Om cariës te voorkomen, moet men zorgen voor goede mondhygiëne, → fluoride gaan gebruiken (fluoride in tandpasta of als tablet, lokale applicatie) en het gebruik van suiker zoveel mogelijk beperken. Een goede mondhygiëne bestaat uit het poetsen van de tanden en kiezen na iedere maaltijd en het schoonhouden van de ruimten tussen tanden en kiezen met tandzijde en/of tandestoker. Beginnende cariës, zichtbaar als een witte vlek op het glazuur, kan dan zelfs nog genezen.