Gepubliceerd op 03-03-2017

Multiculturele samenleving

betekenis & definitie

Samenleving waarbinnen verschillende bevolkingsgroepen met tal van verschillende culturele en etnische achtergronden samenleven en waarin zij elkaar wederzijds cultureel zouden beïnvloeden, zo­ dat er geen sprake meer zou zijn van een dominante autochtone cultuur.

Veel critici wijzen erop dat het begrip multicultureel een niet bestaand ideaalbeeld is: van een multiculturele samenleving is feitelijk geen sprake (zie ook multicultureel drama). Er is wel degelijk een dominante Nederlandse cultuur stellen zij, wederzijdse beïnvloeding is er nauwelijks, behalve dat we eetgewoonten van elkaar overnemen.

Nog te veel allochto­nen wonen immers binnen de omheiningen van hun eigen cultuur, zijn slecht geïntegreerd, en de Nederlanders die niet in een concentratiewijk hoeven wonen, komen nauwelijks in contact met mensen uit andere culturen, laat staan dat ze daardoor beïnvloed zouden worden. Het zou daarom in de visie van die critici beter zijn om te spreken over een multi-etnische samenleving of fruitsalade­ samenleving.

Veranderingen in het politieke landschap in mei 2002 , en het steeds meer openbaar worden van blijkbaar jarenlang sluimerend ongenoegen bij delen van de bevolking over diverse controversiële aspecten van een multiculturele samenleving, heb­ ben ertoe geleid dat dit begrip steeds meer wordt gezien als iets negatiefs: een ideologische deken waarmee te lang veel misstanden zouden zijn toegedekt. Critici wijzen dan vooral op fundamentalistische opvattingen binnen de moslimgemeenschap en de slechte positie van moslimvrouwen . Zie dominante cultuur 1c en moslima.