Logistieke begrippen omschreven.

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 13-06-2022

Vrachtwagen

betekenis & definitie

Een vrachtwagen is een gemotoriseerd voertuig dat gericht is op het vervoeren van goederen. Een vrachtwagen onderscheid zich van een bestelwagen doordat de toegestane maximale massa hoger is dan 3500 kilogram. Het maximale gewicht van een vrachtwagen + aanhanger is 50 ton.

Vrachtwagens bestaan er in veel verschillende soorten en maten. De meest voorkomende vrachtwagen is een truck met oplegger, maar ook een bakwagen (eventueel met oplegger) is een veelvoorkomende variant. Daarnaast zijn er veel verschillende vrachtwagens die een speciaal doel dienen, zoals een tankauto, truck met dieplader, een bergingsvoertuig of een bulkwagen.

Het maximale gewicht en de maximale afmetingen van een vrachtwagen zijn vastgelegd door de overheid en verschillen per voertuig. Wanneer er sprake is van overbelading, bijvoorbeeld door een overschrijding van de wettelijk toegestane maximale aslast, kan dit door middel van het WIM-VID systeem achterhaald worden. Bij een ernstige overschrijding heeft een vrachtwagenchauffeur niet alleen te maken met een hoge boete, maar is hij of zij ook verplicht de lading over te laden.

Vanwege de extra druk op het wegdek betalen eigenaren van een vrachtauto standaard al meer wegenbelasting. Immers, wanneer men met een vrachtauto de weg op gaat, levert dit meer schade aan het wegdek op dan wanneer men dit met een auto doet. Deze belasting heet de belasting zware motorrijtuigen.

Volvo FM voor jouw taak


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!