Logistieke begrippen omschreven.

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 26-10-2016

Overbelading

betekenis & definitie

Overbelading is een situatie waarin een voertuig meer gewicht meeneemt dan wettelijk is toegestaan. Overbelading is een overtreding van de Wet wegvervoer goederen en de Regeling voertuigen.

In de praktijk wordt met name met betrekking tot het vervoer van goederen over de weg gekeken naar overbelading. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen drie vormen van overbelading. Een voertuig is te zwaar beladen als het in totaal meer dan 50 ton weegt, als het gewicht zorgt voor teveel druk op de assen en wanneer de druk onder de koppeling te hoog is. Wanneer precies kan worden gesproken van overbelading, is dus voor een groot deel afhankelijk van het type voertuig.

Overbelading is wettelijk verboden. Overbelading wordt niet alleen gezien als onveilig voor het wegverkeer, maar ook slecht voor de infrastructuur. Een voertuig dat te veel gewicht meeneemt, heeft bijvoorbeeld niet alleen een langere remweg, maar zorgt ook voor meer druk op het wegdek, waardoor er een hoger risico is op schade. Boetes voor overbelading kunnen worden uitgeschreven door de politie, maar ook door dienstverleners van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!