Lexicon van Nederlandse archieftermen

Stichting Archief Publicaties (1983)

Gepubliceerd op 18-05-2017

Bestemmingsbeginsel

betekenis & definitie

Het bestemmingsbeginsel is het beginsel, dat ieder archiefstuk onderdeel behoort te worden en te blijven van het archief, waarvoor het naar zijn aard is bestemd en waarheen het in een voorkomend geval moet worden teruggebracht.

Dit beginsel bevat evenals het voorgaande een uitwerking van het "respect des fonds”, maar nu toegesneden op het individuele archiefstuk. Het heeft in de eerste plaats betrekking op nog lopende archieven, in zoverre het vaststelt, dat elk archiefstuk vanaf het moment van zijn ontstaan naar een objectief bepaald criterium, nl. zijn aard, bestemd is om deel te gaan uitmaken van een bepaald archief. Daarnaast is het ook van toepassing op reeds afgesloten archieven: afgedwaalde stukken behoren te worden teruggebracht naar het archief, waarvoor zij van begin af aan waren bestemd en daarbinnen op hun oorspronkelijke plaats te worden opgeborgen. 'De eis, dat zij wederom op hun oorspronkelijke plaats binnen het archief moeten worden ingevoegd, volgt direct uit het structuurbeginsel, dat herstel van het historisch bepaalde systeem van ordening binnen een archief voorschrijft.

De hierboven gegeven definitie van het bestemmingsbeginsel is een combinatie van de definities van "bestemmingsbeginsel” en "herkomstbeginsel” van de Nederlandse Archiefterminologie. De reden voor dit samensmelten is dezelfde als vermeld in de toelichting onder structuurbeginsel.