Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Dampbehandelingen

betekenis & definitie

zijn plaatselijke inwerkingen van waterdamp, een uitgesproken toepassen van warmte in de Kneippbehandeling. Verwarmen met passieve vaatverwijding op de behandelde plek.

Stimuleren van plaatselijke en algehele bloedsomloopprocessen en van de stofwisseling. Doorbloeding van de huid en inwendige organen, overeenkomstig de voor de behandeling gekozen lichaamsdelen. Oplossende en uitleidende werking bij chronische en sub-acute ontstekingen. Bij langere duur breekt het zweet uit, ook op niet bedampte plaatsen. Werkt verslappend en mag daarom niet te vaak toegepast worden. Kruiden toevoegen voor betere werking: hooibloemen, dennennaalden, heermoes, kamille worden met 2 tot 3 handen vol zonder zakje in het water gedaan en afgedekt ½ uur gekookt.

In de pan moet genoeg ruimte zijn voor dampontwikkeling. Pan moet geleidelijk geopend worden door de deksel steeds verder te verschuiven. Wanneer de damp minder wordt kan de dampvorming opgevoerd worden door voorzichtig een verwarmde baksteen in de pan te laten glijden niet laten vallen! Oppassen voor verbrandingen door opspatten. Patiënten nooit alleen laten. Duur 10 30 minuten. Bij toenemende hartkloppingen of duizelingen de behandeling onderbreken. Daarna in bed nazweten en pas wanneer de gestegen zweetvonning afneemt de behandeling afsluiten met een koude behandeling. Nooit direct na een dampbehandeling naar buiten gaan! Zie ook: dampbehandeling voor hoofd, gezicht, oren, voeten, onderlichaam, halve en volledige dampbehandeling.

< >