Lenen

Leen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

Vaste rente

betekenis & definitie

Vaste rente is rente die men betaalt of krijgt, voor respectievelijk een lening of een spaarrekening, waarvan de hoogte van tevoren is afgesproken. Bij vaste rente kan de rente tijdens de looptijd van een lening of een spaarrekening niet veranderen.

Wanneer men een lening afsluit, is het gebruikelijk dat men hierover rente betaald. Deze rente kan worden gezien als een vergoeding voor de kredietverstrekker. In de praktijk wordt bij het afsluiten van een lening veelal een onderscheid gemaakt tussen twee soorten rentes, vaste rente en variabele rente. In geval van vaste rente wordt er vooraf afgesproken wat de rente gedurende de gehele looptijd van de lening of spaarrekening is. Zolang de lening of spaarrekening loopt, kan deze rente niet worden veranderd.

Het voordeel van vaste rente is dat deze rente niet wordt beïnvloed door externe ontwikkelingen. Wanneer de rente door economische ontwikkelingen bijvoorbeeld stijgt, wordt dit in geval van vaste rente niet doorberekend. Vaste rente geeft op deze manier veel zekerheid. Dit betekent echter ook dat wanneer de rente daalt, men alsnog de vooraf afgesproken vaste rente betaalt. Voor de rente van een lening geldt hieromtrent dezelfde voorwaarden als bij een spaarrekening. Bij laatstgenoemde is een hogere rente natuurlijk gewenst.

De vaste rente wordt vaak gebaseerd op de huidige rentestand. Het is daarom altijd verstandig om een lening met een vaste rente af te sluiten wanneer de algemene rentestand laag is. In dat geval loopt men minder risico om geld mis te lopen door fluctuaties van de rentestand.