Lenen

Leen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

Variabele rente

betekenis & definitie

Variabele rente is rente die men betaalt voor een lening die tijdens de looptijd van de lening kan fluctueren. Een kredietverstrekker kan, vaak op basis van de rentestand op de markten, ervoor kiezen om variabele rente te laten dalen of stijgen.

Wanneer men een lening afsluit, is het gebruikelijk dat men hierover rente betaald. Deze rente kan worden gezien als een vergoeding voor de kredietverstrekker. In de praktijk wordt bij het afsluiten van een lening veelal een onderscheid gemaakt tussen twee soorten rentes, variabele rente en vaste rente. In geval van variabele rente heeft de kredietverstrekker de mogelijkheid om gedurende de looptijd van de lening de rente te laten stijgen of dalen. Zolang de looptijd van de lening duurt, kan de kredietverstrekker de rente laten fluctueren. Kredietverstrekkers houden hierbij rekening met verschillende factoren. Vaak wordt hiervoor het Euribor tarief gebruikt, dit is het geldmarkttarief dat banken hanteren om lening aan elkaar in euro’s te verstrekken.

Het voordeel van variabele rente is dat de rente kan meebewegen met economische ontwikkelingen. Wanneer deze ontwikkelingen ervoor zorgen dat de rentestand laag is, zakt de variabele rente van een lening ook, waardoor men minder geld kwijt is aan rente. Hoewel variabele rente op deze manier voordelig kan uitpakken, kunnen omgekeerde economische ontwikkelingen er juist voor zorgen dat de rente stijgt, waardoor men meer geld kwijt is aan de variabele rente. Daarnaast biedt variabele rente niet veel zekerheid, men weet niet wat men per maand kwijt is aan een lening, aangezien de variabele rente door de kredietverstrekker kan worden bijgesteld.