Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Overnamebonus

betekenis & definitie

Een overnamebonus is een manier om een lopend leasecontract aantrekkelijk aan te kunnen bieden aan een andere partij. Bij het overnemen van een lopend leasecontract bestaat er namelijk niet de mogelijkheid om de voorwaarden van het leasecontract aan te passen. Een overnamebonus is een compensatie voor dit nadeel.

Wanneer een lessee vroegtijdig een leaseovereenkomst met een leasemaatschappij op wil zeggen is dit mogelijk, maar worden hiervoor wel hoge kosten in rekening gebracht. Voor de lessee is het doorgaans een aantrekkelijke optie om het leasecontract op een andere lessee over te laten gaan. Hiervoor worden namelijk niet of nauwelijks kosten in rekening gebracht.

Het nadeel voor de persoon die het contract overneemt is dat de voorwaarden van het leasecontract al vastliggen. Om het leasecontract aantrekkelijker te maken voor een nieuwe lessee kan een leasemaatschappij ervoor kiezen een overnamebonus aan te bieden. Deze bonus kan een tegemoetkoming zijn in de maandelijkse lasten, een contant bedrag of het overnemen van een aantal maandtermijnen. Het soort overnamebonus verschilt per leasemaatschappij.

Hoewel de leasemaatschappij het soort overnamebonus bepaalt is het doorgaans aan de huidige lessee om deze bonus te betalen. Doordat de overname bonus echter vaak een stuk goedkoper is dan de afkoopboete is dit voor veel lessee’s een aantrekkelijke optie.

Het kan aantrekkelijk zijn om een leasecontract over te nemen, omdat naast de overnamebonus de maandlasten vaak lager zijn. Bovendien is de auto direct beschikbaar, waardoor er geen wachttijd is om de ‘nieuwe’ auto te kunnen gebruiken. Wanneer een leasecontract plus leaseauto van eigenaar gewisseld is wordt er gesproken van occasion lease.