Leasebegrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 06-09-2016

Maandtermijnen

betekenis & definitie

Bij leasing moeten er maandelijkse lasten betaald worden aan de leasemaatschappij. De samenstelling van deze maandtermijnen verschilt per leasecontract. De hoogte van de maandelijkse lasten wordt bepaald door het type auto, servicekosten, het aantal kilometers per jaar, extra opties en of het een financial of operational leasecontract is.

In het geval van financial lease is de leasemaatschappij juridisch gezien eigenaar van de auto, maar ligt het economische eigendom bij de lessee. Dit houdt in dat de lessee in een aantal maandtermijnen de kosten voor het gebruik van de auto moet betalen, maar dat de servicekosten en kosten voor reparaties voor eigen rekening zijn. Deze kosten hoeven niet op regelmatige basis betaald te worden en vallen daarom niet onder de maandtermijnen.

Bij operational lease betaalt de lessee ook voor het gebruik van de auto, maar zijn er daarnaast nog een aantal bijkomende kosten. De leasemaatschappij is namelijk niet alleen juridisch eigenaar van de auto, maar ook economisch gezien. Dat houdt in dat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor alle bijkomende kosten voor de auto. Onderhoud, reparaties, afschrijving, verzekeringen en belastingen moeten allemaal door de leasemaatschappij. Deze kosten worden uiteraard doorberekend aan de klant, inclusief een winstopslag. Dit bepaalt de hoogte van de maandtermijnen.

Bij operational lease betaalt de lessee ook belasting, omdat de leasemaatschappij een dienst levert aan de lessee. Hierover moet btw betaalt worden. Bij financial lease ligt dit anders, want de Belastingdienst ziet deze vorm van leasen niet echt als een dienst. Er moet uiteraard wel btw betaald worden, maar dit betreft de btw voor de auto. Dit wordt betaalt door de leasemaatschappij bij de aanschaf van de auto en wordt, afhankelijk van het contract, bij aanvang van het contract, gedurende de looptijd of aan het einde van de looptijd verrekend met de lessee.