Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Occasion lease

betekenis & definitie

Bij occasion lease leaset een lessee een occasion (een gebruikte auto) van een leasemaatschappij tegen een vast bedrag per maand. Na afloop heeft de lessee de mogelijkheid om de auto voor over te nemen. Occasion lease verschilt van reguliere leasing door de lagere maandlasten en de groter flexibiliteit.

De lagere maandlasten ontstaan doordat de waarde van een occasion een stuk lager is dan van een nieuwe auto. Deze lagere waarde wordt door de leasemaatschappij doorberekend en resulteert dus in lagere maandlasten. Bovendien is zijn de afschrijvingskosten bij een occasion lager dan bij een nieuwe auto, wat ook van invloed is op de maandlasten.

Daarnaast kan de zakelijke rijder in sommige gevallen nog profiteren van een lagere bijtelling. De bijtellingstarieven worden namelijk voor nieuwe auto’s regelmatig verhoogd. De bijtelling voor gebruikte auto’s blijft echter gelijk, waardoor een occasion een lagere bijtelling kan opleveren.

De lagere kosten bij occasion lease zorgen er ook voor dat de leaseovereenkomst flexibeler is. Vaak kan de lessee zelf de looptijd van de overeenkomst bepalen. Ook is de looptijd bij occasion lease doorgaans korter dan bij reguliere leasing.

Voor leasemaatschappijen is occasion lease een aantrekkelijke manier om hun wagenpark opnieuw in te zetten. Veel leaserijders ruilen hun nieuwe auto na een aantal jaar in omdat het leasecontract afloopt. Vaak verkeert de auto nog in goede staat, zodat de leasemaatschappij de auto weer opnieuw aan kan bieden. Dit is in veel gevallen voordeliger dan de auto te verkopen om vervolgens een nieuwe auto ervoor terug te kopen.