Laura Beusker

eigenaar Bubbelsclub.nl & liefhebber van bubbels

Gepubliceerd op 22-02-2015

2015-02-22

Millésime

betekenis & definitie

Millesimer betekent met een jaartal aanduiden. De term Millésime wordt gebruikt bij Champagnes. Normaal gesproken hebben Champagnes geen jaartal; wijnen van verschillende jaren worden gemengd om te komen tot de constante en bekende smaak. Een Millésime is van een uitzonderlijk goed jaar.

Bij Champagne wordt altijd getracht om een zo constant mogelijke smaak te ontwikkelen, zodat de consument altijd weet wat hij kan verwachten. Bij een uitzonderlijk goed jaar worden ook wel Millésimes gemaakt. Dit is een Champagne van druiven van een enkel jaar.

Voor het maken van een Millésime zijn echter wel een paar vereisten:
1. de wijnmaker dient voor de pluk al aan te geven dat hij van deze druiven een Millésime wil maken
2. de Champagne moet minimaal 36 maanden liggen ipv de standaard 15 maanden.

Dit wil niet zeggen dat er geen "normale"Champagnes worden gemaakt van slechts één enkel oogstjaar, maar deze krijgen niet de aanduiding Millésime als niet aan bovenstaande eisen wordt voldaan.