Laura Beusker

eigenaar Bubbelsclub.nl & liefhebber van bubbels

Gepubliceerd op 05-04-2015

2015-04-05

Methode Traditionelle

betekenis & definitie

Méthode Traditionelle (ook wel Méthode Champenoise) is de wijze om Champagne en sommige andere mousserende wijnen te maken. Hierbij vindt de eerste vergisting plaats op vat en de tweede gisting (die voor de bubbels) vindt plaats op de fles.

Het hele proces uitleggen in 250 woorden is wat aan de krappe kant, vandaar hierbij de verschillende stappen in grote lijnen. Deze zullen in andere artikelen worden uitgewerkt:
1. Pluk: de pluk van de druiven kan machinaal of handmatig gebeuren.
2. Selectie: veel boeren maken een selectie van de druiven om zo tot een betere wijn te komen
3. Persing: de druiven worden voorzichtig geperst
4. Eerste vergisting: in grote roestvrijstalen tanken vindt de eerste (alcoholische) vergisting plaats
5. Assemblage: indien er geen mono cépage wordt gemaakt maar bijvoorbeeld een Brut Tradition worden de verschillende wijnen gemengd om tot het gewenste resultaat te komen.
6. Bottelen: de flessen worden gevuld
7.Liqueur de tirage; mengsel van suiker, evt citroenzuur en gist opgelost in wijn dat aan de flessen wordt toegevoegd. De fles wordt afgesloten met een kroonkurk
8. Tweede vergisting; deze vergisting vindt plaats op de fles. De gist produceert co2 (maw bubbels). Afhankelijk van de wijn, wens van de maker wordt de fles 8-36 maanden in een donkere koele ruimte liggend geplaatst.
9.Remuage: na deze tijd moet het gist langzaam naar de flessenhals gedirigeerd woord. Dit kan met de hand of machinaal (giropalette)
10.Dégorgement: Om het bezinksel te verwijderen wordt de flessenhals (met hierin de gist) bevroren, waarna de kroonkurk wordt verwijderd. Het gist ijsblokje wordt eruit gedrukt. Een beetje champagne gaat hierbij verloren.
11. Liqueur d'expédition/Dosage:de fles wordt aangevuld met (gezoete) wijn afhankelijk van het type Champagne.
12. De kurk, musselet worden geplaatst en label geplakt.