aanduiding voor misdrijven, welke de veiligheid van de Staat tegenover buitenlandse machten in gevaar brengen. De naam L. komt in de Ned. wetgeving niet voor.
Als L. te beschouwen misdrijven zijn behandeld in titel I van het Tweede Boek van het Sw. Voor de straffen tegen landverraderlijke aanslagen z aanslag. Voorts wordt hij, die met buitenl. mogendheid in verstandhouding treedt, om deze tot oorlog tegen Ned. te bewegen, gestraft met gevang, tot 15 jaar, of als oorlog uitbreekt met levenslange gevang, of tijdelijke tot 20 j. Het openbaar maken of in handen van buitenl. mogendheid spelen van inlichtingen, enz., waarvan geheimhouding door staatsbelang geboden wordt: gevang, tot 6 j. Hij, die hem van regeringswege opgedragen onderhandelingen met vreemde mogendheid opzettelijk ten nadele van Ned. voert (zg. diplomatiek L.): gevang, tot 12 j. Het vrijwillig in krijgsdienst treden van mogendheid, waarmede Ned. in oorlog is: gevang, tot 15 j. Hulpverlening aan de vijand in tijd van oorlog: gevang, tot 15 j.; in ernstige gevallen (o.a. het optreden als verspieder voor de vijand) levenslange gevang, of tijdelijke tot 20 j.In Blg. worden misdrijven tegen uitwendige veiligheid van de Staat behandeld in Boek II, titel 2 hoofdstuk 2 van het Sw. Voor de straffen op landverraderlijke aanslagen z aanslag. Iedere Belg, die wapenen tegen Blg. opneemt, met dood gestraft. Verstandhouding met buitenlandse mogendheid, om deze tot oorlog tegen Blg. te bewegen: opsluiting 10-15 jof, als oorlog uitbreekt, levenslange opsluiting. Het vergemakkelijken van de toegang tot het grondgebied aan vijand, het overleveren van steden, vestingen, schepen, enz. of het verschaffen van soldaten, levensmiddelen, geld, wapenen, munitie aan vijand, het bijdragen tot vorderingen van vijandelijke wapenen door getrouwheid van militairen en burgers en militairen aan het wankelen te brengen: doodstraf. Het uitleveren van berichten en bescheiden aan vijand, welker geheimhouding door veiligheid van Staat geboden wordt: doodstraf.
In handen van buitenlandse mogendheid spelen van berichten en bescheiden, waarvan geheimhouding door veiligheid van Staat geboden is: hecht. 5-10 j. of, als dader openbare functie bekleedt, hecht. 10-15 j; in tijd van oorlog doodstraf. Medewerken aan vervorming door de vijand van wettelijke instellingen, de getrouwheid der burgers in tijd van oorlog aan het wankelen brengen of met kwaad opzet in de hand werken van 's vijands politiek: buitengewone hecht. Verbergen van verspieders des vijands: doodstraf.