Het opperbestuur over geheel D. was in handen van de Geallieerde Bestuursraad, bestaande uit de militaire gouverneurs der 4 bezettingszones. Iedere zone is verdeeld in een aantal „landen”, ieder met een eigen regering onder een minister-president, die tevens landshoofd is en gekozen wordt door de volksvertegenwoordiging (landdag).
In de Amerikaanse zone: Beieren, Bremen, Groot-Hessen en Württemberg-Baden.
Britse zone: Nedersaksen, Noordrijnland-Westfalen, Hamburg en Sleeswijk-Holstein.
Franse zone: Rijnland-Palts, Württemberg-Hohenzollern en Zuidbaden, benevens het Saarland, dat echter practisch bij Frankrijk geannexeerd is.
Russische zone: Brandenburg, Mecklenburg-Voorpommeren, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen.
Berlijn, in de Russische zone gelegen, werd onder 4-mogendhedenbeheer gesteld; een Kommandantura, bestaande uit de 4 geallieerde stadscommandanten, voerde het hoogste gezag; de stad werd verdeeld in 4 sectoren, die elk door de troepen van een der mogendheden werden bezet. Conflicten tussen Westelijke mogendheden en Sovjets hebben alle samenwerking in Geallieerde Bestuursraad en Kommandantura doen ophouden.
Westelijke mogendheden hebben in 1947 en 1948 haar zones economisch samengesmolten (Bizonia en Trizonia).
In Aug. 1949 kwam tot stand de West Duitse Federale Republiek, officieel geheten Bondsrepubliek Duitsland, die alle landen uit de Westelijke zones omvat, behalve het Saarland. Aan het hoofd staat een Bondspresident, voor 5 jaar gekozen door de Bondsdag en afgevaardigden van de parlementen der landen. De Bondsregering bestaat uit een kanselier, gekozen door de Bondsdag op voorstel van de Bondspresident, en ministers, door de president benoemd op voorstel van de kanselier. De wetgevende macht wordt uitgeoefend door de Bondsdag, rechtstreeks gekozen door het Duitse volk, en de Bondsraad, bestaande uit vertegenwoordigers van de regeringen der landen.
In October 1949 werd in Oost-Duitsland een republiek onder communistische signatuur opgericht. Ook Berlijn is uiteengevallen in een Oostelijk en een Westelijk deel, elk met een eigen bezettingsmacht en een eigen burgerlijk bestuur.
(Aanvulling geschiedenis)
1949 W.-Duitse Federale Republiek opgericht met Bonn als hoofdstad. Heuss bondspresident, Adenauer bondskanselier. O.-Duitse Republiek onder presidium van Pieck.