Hoewel u uit de beschrijving van de kleding van de doorsnee- snob kunt opmaken dat hij een dandy is en zij een femme fatale, kleedt hij of zij zich soms een beetje slonzig: la touche poétique! De doorsneemens kan zich die stijl intussen niet veroorloven. Het is voor een man of vrouw van niveau het chicst om niet duur te doen. Als voorbeeld noemen we de hertog van Norfolk. Zijn familie probeerde vergeefs iets aan zijn nonchalante kledij te doen. ‘Waarom moet ik me anders kleden?’ vroeg de hertog. ‘In Londen kent niemand mij. En hier in mijn hertogdom weet iedereen wie ik ben...’
Keizerin Elizabeth, de dochter van Peter de Grote, had 8700 japonnen. Sommige droeg ze nooit! Een laatste voorbeeld van die heerlijke nonchalance was Frederik 11, die tijdens zijn hele regeerperiode aldoor dezelfde vier pakken droeg. De Nederlandse vorstelijke nonchalance is minder voorbeeldig. In Trouw stond in 1987 een artikel over het royalty-interview van de een of andere tv-presentatrice met prinses Juliana en haar echtgenoot. Dit gesprek werd direct na het défilé uitgezonden, om de indruk te wekken dat het live was. Maar later bleek dat het interview al veel eerder was opgenomen. Doordat het prinselijke paar dezelfde kleren aanhad, werd alleen maar die schijn gewekt. Een wel héél pijnlijke situatie. Zich laten dicteren wat men aantrekt wijst erop dat men geen eigen wil heeft of geen eigen smaak. Gênant voor een vorstenpaar!
Ondanks al zijn eenvoud onderscheidt de snob zich van de banale consument, die maanden heeft gespaard voor hij zich een maatkostuum (dat desondanks nergens op lijkt) kan veroorloven. Een echte snob hoeft niet modieus gekleed te zijn. Neem een voorbeeld aan die Engelse lady en haar vijf honden.
In de grootste salons van de haute couture vroeg ze de verkoopsters om alle modellen van een collectie op de canapés en fauteuils te leggen. Vervolgens kocht ze de japonnen waar de meeste honden op waren gaan liggen. Precies! Het komt alleen maar op de uitstraling aan!
De snob kan zich in zijn kleding veel sobere fantasie veroorloven: gestreept, geruit, gespikkeld of een elegante combinatie van alle drie. Denk eens niet meer aan dat vervelende ton-sur- ton! Het zal de doorsnee-Nederlander niet meevallen om de snob te imiteren: men kan de duurste dassen dragen en toch de esthetische grondregels schenden - waarvan men in de wereld miljoenen haast criminele voorbeelden vindt. Veel Hollanders en Vlamingen weten kennelijk nog niet dat men witte tennissokken en gekleurd ondergoed dat bedrukt is met reclame (ook onder een overhemd] beter niet in het openbaar kunt dragen.
Ook de snob maakt het zich soms gemakkelijk. Maar in plaats van lelijke pantoffels draagt hij babouches van kamelen- leer - in een echte bazaar gekocht of net ingevlogen - of met de hand gebreide sokken van een Estlandse - toen nog kolchozi- sche - markt. Hoe eenvoudiger, hoe stijlvoller, en dat het niet per se duur hoeft te zijn wordt ook hier weer bewezen. Nikes of Reeboks heeft hij intussen nog nooit aan zijn fijngevoelige voeten gedragen! Ook klossende gezondheidsschoenen moeten worden vermeden.