Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-10-2019

Trekken

betekenis & definitie

of forceeren, het door middel van warmte tot ontwikkeling brengen van in winterrust verkeerende planten. De bedoeling is in het winterseizoen en in de lente producten ter markt te brengen, welke in een later seizoen thuis hooren. De kosten zijn steeds tamelijk hoog en slechts door een aanmerkelijk hoogeren prijs kan het t. loonend zijn. Het voordeeligst is het gebruik van vroege soorten en rassen.

De voornaamste producten zijn: sering, rhododendrum (met inbegrip van azalea), prunus, malus, tulp, hyacint, lelie der dalen, witlof, rhabarber, druif en aardbei. Bekende centra: Aalsmeer, Westland, Hoeilaert, Mechelen en Brussel.Een der voornaamste punten voor het t. is, dat de plant in het bezit dient te zijn van reservevoedsel, dat opgehoopt is in blad, stengel of wortel, en dat in vele gevallen de eenige voedingsbron is voor het te oogsten product. Bij die planten, waarbij de groei nog door moet gaan, nadat het reservevoedsel op is, is een goede verlichting van de trekkast noodig. Men maakt daarbij wel gebruik van neonlicht. Even belangrijk is de aanwezigheid van goede winterknoppen, vooral bij planten, welke moeten bloeien; door verplanting, snoei en andere zorgen bereidt men de planten in verband hiermee vaak geruimen tijd voor.

Overigens zeer goede planten weigeren vaak in herfst en vroegen winter goed in groei te gaan, wanneer niet een bijzondere voorbereiding heeft plaats gehad, die kan bestaan uit een rustperiode bij koude of uit een zomerrust bij hooge warmte, zooals men die bij hyacinten toepast door de bollen te broeien, of uit een periode van droogte, zooals men op witlofwortels pleegt toe te passen. Welke physiologische veranderingen daarbij in de plant optreden, is niet voldoende bekend. Misschien vormt zich daarbij een enzyme, dat naderhand helpt om het reservevoedsel te mobiliseeren. Ook met een warmwaterbad en met aetherbehandeling heeft men wel gunstige resultaten bereikt.

Wat de uitwendige factoren aangaat, daarbij spelen vooral water en warmte een rol. Licht kan bij enkele planten worden gemist. Vooral bij planten, welke snel groeien, is een hooge warmte wenschelijk. Bij druiven zou een hooge temperatuur, gepaard aan slecht licht, zooals dat des winters veel heerscht, slechte gevolgen hebben. Rietsema.