Goede Tempelieren - Orde van de, Ned. benaming van de Independent Order of Good Templars (afk. I.O.G.T.).
Deze heeft tot doel: de redding van drankzuchtigen en een zedelijke vernieuwing van het menschdom, vooral door uitbanning van den alcohol. In organisatie gelijkt zij op de → Vrijmetselarij.
Aanvankelijk orthodox-Prot. is zij thans neutraal-humanitair. Opgericht in 1851 te New York; vooral verbreid in de Ver.
Staten, Eng., Skand. en N. Duitschland.
Voor de Kath. onder doodzonde verboden (Congregatie van het H. Officie, 17 Aug. 1893).Kruisverbond Sem. Hoeven.
Goede trouw (moraal) wordt genomen in subjectieven zin voor „vertrouwen”, en in object. zin voor de eischen der „getrouwheid”. In subjectieven zin is g. t. het onbevangen vertrouwen, de argelooze overtuiging, dat hetgeen men meent of doet recht is en goed. Als iemand te goeder trouw dwaalt, ware het zelfs in geloofszaken, dan kunnen hem die schuldelooze dwaling en de gevolgen daarvan voor God en het geweten niet worden aangerekend ( → Dwaling): en ieder is in geweten gehouden te doen en te laten, wat hij te goeder trouw meent zijn plicht te zijn ( → Geweten). In objectieven zin is g. t. de trouw of getrouwheid in het vervullen zijner verplichtingen, gelijk die redelijkerwijze moeten geïnterpreteerd worden, zonder arglistig ontduiken enz.
In beiderlei zin komt g. t. vooral ook in rechtszaken ter sprake; zin en draagwijdte ervan moet daar door de positieve wet, de jurisprudentie en de rechtswetenschap nader worden omschreven. Die nadere rechtsbepalingen zullen dan in den regel ook norm zijn voor het geweten. Zoo echter de positieve wet g. t. overal daar veronderstelt, waar kwade trouw niet bewezen is, dan is men toch in geweten niet gerechtigd de gunstige gevolgen der g. t. te genieten, zoo men inderdaad te kwader trouw gehandeld heeft (bijv. inzake verjaring). [i]Buys.