Radiolamp, waarbij aan het rooster een hoogere positieve spanning is aangelegd dan aan de anode en ten gevolge van uitzending van secundaire electronen door de anode de anodestroom afneemt bij stijgende anodespanning. De lamp heeft in het gebied van deze vallende karakteristiek een negatieven weerstand.
In dezen toestand zal de lamp een kring, waarvan L / (C R) grooter is dan de absolute waarde van den negatieven weerstand van de lamp, tot genereeren brengen. De frequentie van de opgewekte trillingen is practisch constant.
Het dynatron-principe werd in 1918 door W. A.
Huil aangegeven. Bij moderne radiolampen treden secundaire electronen in zeer sterke mate op, wanneer het barium van de kathode of het getter-metaal op het rooster of de anode neerslaat.
Hierdoor kan niet alleen de anodestroom, doch ook de roosterstroom een vallende karakteristiek krijgen (roosterdynatron). De roosterstroom kan zelfs negatief worden bij positieve roosterspanning; dit verschijnsel kan tot vernieling van de lamp leiden, daar de lamp onstabiel wordt bij grooten weerstand in den rooster kring of bij onderbroken roosterleiding (weerstand oneindig groot); het rooster kan dan een zeer hooge potentiaal krijgen, de anodestroom neemt zeer sterk toe, ten gevolge waarvan de lamp verwoest wordt. v.
Stekelenburg Dyne Dyne is de eenheid van kracht in het C.G.S.-stelsel. Volgens de formule K = ma (m = massa, a = versnelling) is de dyne de kracht, die aan een massa van 1 gram een versnelling geeft van 1 cm/sec2.
Als practische eenheden van kracht worden gebruikt de megadyne = 106 d, het gram-gewicht = 981 d, het kilogram-gewicht = 981.103 d. → Eenheid, sub Dynamische eenheden. Wouters Dyngjjufjöll Het grootste vulkaanmassief van IJsland (65° N., 16° 45' W.); een gesloten rechthoekig massief, dat zich steil en hoog verheft boven de lavawoestijn Odadahraun.
De hoogte boven de basis is 600—800 m en de omtrek is ca. 100 km.
De D. ligt op de grens van het N. en Z. systeem van kraterrijen. Het middeldeel is de Askja-caldera (→ Askja).
De D. is waarschijnlijk opgebouwd uit explosie-materiaal van de Askja, waarin later de lava opsteeg. fr. Stanislaus Dyoer → Djoer.