Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 20-03-2019

Bieraccijns

betekenis & definitie

Bieraccijns - in Ned. Accijns op bier wordt volgens de meermalen gewijzigde wet van 20 Jan. 1917, Stbl. nr. 190, alleen geheven van in Ned. vervaardigd bier; bij invoer is hieraan een plaatsvervangend invoerrecht onderworpen.

De accijns wordt niet berekend van het geheel gereed gekomen product, doch van een tusschenproduct, „wort” genaamd. Hij bedraagt 1,50 gld. voor elken hectolitergraad wort; over 1933 worden hierop 15 opcenten geheven. De accijns is verschuldigd door den brouwer, van wien de wetgever veronderstelt, dat hij de bel. op zijn afnemers kan verhalen (→ Afwenteling; → Overdracht). De brouwer kan tegen zekerheid afloopend crediet genieten; alsdan betaalt hij den accijns eerst op den twintigsten dag van de derde maand, volgende op de maand, waarin hij aangifte van het brouwsel deed. De bieraccijns bracht over 1932: 11 453 000 gld. op.

M. Smeets.

België. De in België vervaardigde bieren zijn onderworpen aan een accijnsrecht van 2,10 frs. per kg aangegeven grondstof. Dit recht wordt ten beloope van 40 000 kg grondstof verminderd op 1.85 frs. ten bate van de brouwers, die gedurende gansch het jaar niet meer dan 200 000 kg grondstoffen hebben verwerkt (K.B. 10 April 1933 art. 9).

De ingevoerde bieren zijn onderworpen aan een tolrecht, dat 149,50 frs. per hectoliter bedraagt voor de bieren in vaten en 224,26 frs. per hectoliter voor de bieren in flesschen.

De bieren zijn daarenboven in België nog onderworpen aan een forfaitaire overdrachttaks van 5% op den verkoopprijs. Deze taks wordt gekweten bij den verkoop door den voortbrenger, bijaldien het inheemsche producten geldt en bij de aangifte tot inverbruikstelling, wanneer het over ingevoerde producten gaat. Deze taks dekt alle latere overdrachten tot wanneer de koopwaar in handen komt van dengene, die ze verbruikt of ze aan een industrieele bewerking onderwerpt.

Dezelfde taks geldt voor andere gegiste dranken, zooals honigdrank, appeldrank, wijnen van allen aard, vervaardigd uit sap en most van druiven of andere vruchten (Alg. Regl. der Taksen met het zegel gelijkgesteld; art. 31, 9°). → Accijnsrecht; Tolrecht; Overdrachttaks.

De Weerdt/Rondou.

< >