Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

WERELDRAAD VAN KERKEN

betekenis & definitie

gesticht op de assemblée te Amsterdam (1948), overkoepelt alle oecumenische activiteiten van de vroegere bewegingen voor geloof en kerkorde (Faith and Order) en leven en werken (Life and Work) (zie Oecumenische Beweging). Met de Internationale Zendingsraad heeft de Wereldraad nauw contact; slechts om practische redenen blijven zij gescheiden.

Thans zijn 163 kerken aangesloten, niet echter de Katholieke Kerk en de Gereformeerde Kerken in Nederland, terwijl de meeste Orthodoxe Kerken zich gereserveerd houden. Algemeen secretaris is dr.

W. A.

Visser 't Hooft. Het hoofdkwartier is in Genève gevestigd.

De Raad is een broederschap van Kerken, die Jesus Christus aanvaarden als God en Heiland. Hij laat echter de interpretatie van de formule aan de Kerken zelf over.Zijn doel is de voortzetting van het werk der bewegingen voor Geloof en kerkorde en Leven en werken, gezamenlijke actie en studie, organisatie van wereldconferenties. De Raad is geen superkerk, maar een instrument om de Kerken met elkaar in contact te brengen ter bevordering van de eenheid. De tweede assemblée is in 1954 te Evanston gehouden, met als hoofd thema: Christus de Hoop der Wereld, waarbij in de secties is gesproken over eenheid en verdeeldheid, evangelisatie, de verantwoordelijke maatschappij, internationale en raciale vragen, de roeping der leken.

Het Centraal Comité, bestaande uit de 6 presidenten en ten hoogste 90 leden, gekozen door de gedelegeerden der Kerken, zorgt voor de algemene leiding en vergadert ieder jaar. Een Dagelijks Bestuur (Executive Committee), bestaande uit de presidenten, de voorzitter en vice-voorzitter van het Centraal Comité en twaalf leden van het Comité, heeft de dagelijkse leiding. De Wereldraad heeft sinds Evanston afdelingen voor studie (Geloof en kerkorde, Evangelisatie, Kerk en Maatschappij, zending), Oecumenische Actie (Oecumenisch Instituut te Bossey bij Genève onder leiding van prof. Kraemer ter bevordering van oecumenische studie), jeugd, Samenwerking van mannen en vrouwen in de kerk, werk voor leken, interkerkelijke hulp en dienst voor vluchtelingen en voorts een departement voor informatie, een commissie voor internationale zaken en een secretariaat voor Oost-Azië.

w. F. G.