Een ritueelbegeleider biedt inhoudelijke en eventueel organisatorische zorg op maat bij de uitvoering van overgangsrituelen.
De Rol van de Ritueelbegeleider
De ritueelbegeleider is een opgeleide professional. Vaak werkzaam als zelfstandig ondernemer en regelmatig verbonden aan een uitvaartonderneming, stemt zij op basis van de wensen en inzichten van haar klant af wat de bestaande mogelijkheden zijn. Denk aan het zelf dragen en laten zakken van een kist. Ook de ontwikkeling van nieuwe rituelen behoort tot haar kunde, zoals het begraven van een vroege miskraam, een ceremoniële afsluiting na een vechtscheiding, het vieren van vijf jaar overleving na een kankerbehandeling, of de verhuizing naar een verzorgingshuis.
Klantgericht Werken
De gemiddelde klant heeft wel enige kennis van spiritualiteit, maar ervaringsdeskundigheid op het gebied van rituelen rond markeringsmomenten ontbreekt meestal. De ritueelbegeleider richt zich nadrukkelijk op de functie van het ritueel. Bijvoorbeeld: ‘Waar gaat het om?’ bij de overgang naar een verzorgingshuis. De nadere invulling van zo'n rite de passage of overgangsritueel is een ware kunst. Lichaamstaal blijkt vaak belangrijker dan veel woorden van uitleg.
Individuele Benadering
De uitvoering van rituelen is geïndividualiseerd. Een tachtigjarige viert zijn verjaardag visueel met film, PowerPoint en video-opnames en auditief met lievelingsmuziek en toespraken. De kans op 'ruis' en rommeligheid is aanwezig. De betekenis van een professionele ritueelbegeleider is om één en ander in goede banen te leiden.
Conclusie
De ritueelbegeleider speelt een essentiële rol in het creëren van betekenisvolle overgangsrituelen. Door haar deskundigheid en gevoel voor detail helpt zij klanten om op een persoonlijke en zinvolle manier belangrijke levensmomenten te markeren.