Gendergebaren betekenis & definitie

Gendergebaren zijn lichaamshoudingen en bewegingen die karakteristiek mannelijk of typerend voor het vrouwelijk geslacht zijn. Vrouwelijke of meer mannelijke wijze van kijken, lopen, staan, zitten en zo meer.

Mannen staan, lopen en zitten net even anders dan vrouwen. Ook de wijze van non-verbale communicatie verschilt. In Bollywood films soms lachwekkend uitvergroot. Man met opgeheven hoofd, rechte rug en rustig met wijde grote stappen lopend tegenover de vrouw die zich klein maakt en met licht gebogen hoofd en neergeslagen ogen met trippel pas uit het beeld verdwijnt. Ook op het middeleeuwse schilderij is bijna dwangmatig de man staande naast zijn zittende vrouw gepositioneerd. In de publieke ruimte is de wijze van zitten nog steeds gender gevoelig.

Vrouwen hebben gevoel voor het subtiele gebaar. Hun lichaamstaal kent minimale afweer bewegingen, zwakke glimlach, broze aanraking, vluchtige blik, minuscule frons, onbeduidende zucht, gering samenknijpen van de oogleden en zo meer. Voor de man is het qua gebaren veel moeilijker geloofwaardigheid in stand te houden of haar voor de gek te houden.

Homogebaren (hoofd scheef en om zich heen kijkend) en hoerengebaren (wijdbeens met handen in de zij) zijn meer clichés dan gender gebaren. Toneelspelers en komieken beelden deze stereotype gebaren vaak grotesk uit. Humanoïde robots en avatar zijn in hun contacten met mensen geprogrammeerd met gender gebaren rekening te houden.

Gebaren en poses van mannen en van vrouwen worden zowel door genen als door de omgeving beïnvloed. Vooral gezag laat zich lichamelijk uitdrukken. Het besef dat gebaren verre van genderneutraal zijn is voor de samenleving van belang. Minder dwangmatige lichaamshoudingen komt een ieder ten goede.