Blind geloof betekenis & definitie

Blind geloof is zonder veel kennis in iets geloven. Blindelings anderen volgen in hun geloof. Blind geloven hoeft niet samen te vallen met blind vertrouwen.

Blind geloof is gebaseerd op gevoel en onwetendheid. In ufo´s, een betere toekomst, vrije markt, communisme, Scientology en zo meer. Domweg niet te veel over nadenken, eventuele irrationaliteit op de koop toenemen. Zeker niet nagaan of het klopt, betrouwbaar of geloofwaardig is. In die zin is blind geloof ´dun´. Onder uitwendig gezag voert blind geloof tot fanatisme en geweld. Blind geloof leidt uiteindelijk vaak tot teleurstelling.

Het verschil tussen blind geloof en blind vertrouwen is groot. Blind vertrouwen is ´dik´ in de zin dat iemand het besluit neemt iets (bankpas) of iemand (partner) volledig te vertrouwen. Doet alsof hij of zij blindelings gelooft. Een zwerver aan de deur krijgt onderdak en de keuze voor blind vertrouwen maakt wantrouwen ten aanzien van de zwerver ongepast. Verificaties of de ander toetsen op betrouwbaarheid is bij blind vertrouwen uit den boze. Ook al weten beide partijen dat 100% vertrouwen denkbeeldig is. Blind vertrouwen leidt soms tot ongelukken. Schending van blind vertrouwen leidt meer tot wraakneming dan tot teleurstelling.

Blind geloof gaat soms samen met ziende blind zijn. Ziende blind ergens in geloven, bijvoorbeeld in de Grote Roerganger, levert mentale spanningen op. Klopt-dit-nog-wel? Seculiere realiteit en blinde geloofsovertuiging gaan dan wrijven waardoor cognitieve dissonantie kan ontstaan.

Alles bijeen, blind geloof is niet automatisch slecht. Een blind gelovige vraagt om een uitnodiging serieus en verstandelijk stil te staan of ook sprake is van blind vertrouwen. En zo niet, hoezo niet?

Laatst bijgewerkt 25-11-2018