‘Behoren tot’ betekent zich verbonden voelen met een groep gelijkgestemden. ‘Behoren tot’ kan ook betekenen dat een ander in een bepaalde sociaal-culturele categorie wordt gestopt en buitenstaander wordt.
Iemand voelt zich bijvoorbeeld verbonden met Extinction Rebellion. Gelijkgestemde demonstranten verzamelen zich en arm in arm vormen zij een barricade van mensen. Zij voelen zich met elkaar verbonden. Er ontstaat groepsidentiteit. Cultuur activisme vraagt deelnemers regelmatig dingen samen te doen waardoor het gevoel erbij te horen zich versterkt.
Affiliatie of dit ‘behoren tot’ is ook van toepassing op leden van voetbalclubs, kerkgangers, aanhangers van politieke partijen, migranten en zo meer. Het gevoel verbonden te zijn kan zich via een wij-factor (= agency) uitstrekken tot abstracties als de Europese cultuur, het ecosysteem of tot gevoelens van solidariteit met gediscrimineerde mensen ver weg.
Affiliatie kan behalve ‘verbonden zijn met’, ook tot categorisering leiden. De ander behoort tot een andere categorie. Wordt tot de arbeidersklasse, het gekleurd ras, de islam, het Palestijnse volk of tot LHBT’ers gerekend. Door als insider anderen in een bepaald hok te stoppen, kan de eigen groep tegenover vreemde groepen van buitenstaanders komen te staan (= outsiders). Zo zijn voor ‘gewone’ mensen celibataire mannen vaak heel apart. Dit geldt des temeer voor celibatairen die op digitale platforms zich verenigen, innig met elkaar zijn verbonden en onderdeel van manosphere zijn.
Nadruk leggen op eigen affiliaties staat haaks op tot elkaar komen en bruggen bouwen. Als we inhoudelijk en emotioneel samen zijn, leiden ‘ik-behoor-tot’-gedachten tot eenzijdigheid. Tussen het gedachtegoed van insiders en outsiders ontstaan geen overbruggingen. De betekenis van ‘behoren tot’ is echter meerduidig. Gelijkgestemdheid en onbekenden categoriseren hoeven in de ontmoeting niet elkaar in de weg te staan.