HUIS TE RIVIERE, gelegen in den Polder Oud-Matenes, ten Oosten van de Stad Schiedam, was, volgens de verhaalen onzer aloude Landschrijvers, in overoude tijden, een zeer vermaard Kasteel. Het behoorde, als een vrij en eigen goed, aan ‘s Lands Graaven.
Reeds in den Jaare 1339 zou Graaf WILLEM VAN HENEGOUWEN het Slot, ten geschenke, hebben opgedraagen aan het doorluchtig Geslagt van MATENES. De Overblijfzels leggen thans meer dan duizend schreden landwaarts; terwijl het Huis, oorspronkiijk, aan den Oever der Maaze zou gestaan hebben. Tegenwoordig zijn ’er slegts eenige puinhoopen van voorhanden. Naar het straks genoemde aloud Hollandsch adelijk Geslagt, draagen zij, gemeenlijk, den naam van ’t Huis te Matenes.
Rixtel
RIXTEL, een Dorp, onder ’t Kwartier van Peelland, in de Meierij van ’s Hertogenbosch, omtrent een half uur gaans te Noordwesten van het Steedtje Helmond. Met de twee nabuurige Dorpen Aarle en Beek, maakt het eenen Dingbaak uit, bstaande uit zeven Schepenen. Indien men uit de grootte der Kerke moge besluiten tot de vroegere gesteldheid van het Dorp, moet dit, in voorgaande dagen, veel grooter uitgebreidheid beslagen hebben. Tegenwoordig is ’er geene voegzaame evenredigheid tusschen beiden. De Toren, een spits gebouw, reikt insgelijks tot eene aanmerkelijke hoogte. De Predikant van Helmond verrigt hier insgelijks den Predikdienst, ten behoeve der Hervormden.
— Niet verre van Rixtel ziet men, nog heden, de Overblijfzels van een oud Slot, thans het Huis of Kasteel van Rixtel genaamd. Van ouds was het de eigendom en een verblijf der befaamde Ridders Tempeliers. Naa de uitrooijing dier kwalijk berugte Orde, wierdt het Huis genaast, en vervolgens bezeeten, door de niet minder waereldberoemde Malteeser Ridderorde. Uit de handen van deeze ging het gestigt over in die van bijzondere eigenaaren. Nevens Aarle, draagt Rixtel in de Verpondingen tweeëntwintighonderd tweeënvijftig Guldens, in de Beden, vijfhonderdeen Guldens en zeven Stuivers, in de Gemeene Middelen, duizendentwintig Guldens.