Gouden horizon encyclopedie

Dr. B.M. Parker (1959)

Gepubliceerd op 07-10-2024

PLANTENLEVEN

betekenis & definitie

Alle voedsel op aarde is uiteindelijk afkomstig uit de plantenwereld. Zonder groene planten zouden mens en dier al heel gauw van honger omkomen.

Vlees groeit natuurlijk niet aan bomen of aan struiken. Maar zonder planten, waarmee het vee zich kan voeden, zou vlees voor ons een onbekende voedselsoort zijn. Ook brood en boter worden niet geoogst, maar brood wordt gebakken uit vermalen graankorrels en boter wordt gemaakt uit de melk van plantenetende dieren. Ook vis zou zonder planten nimmer op ons menu staan. Weliswaar leven veel vissen van kleinere soortgenoten, die op hun beurt weer andere waterdieren verslinden - maar aan het begin van die voedselketen vinden we altijd weer microscopisch kleine dieren, die zich met nóg kleinere planten voeden. Planten vormen het begin van alle voedsel; zonder hen zouden we in leven moeten zien te blijven met....zout en water! Mens en dier zijn voor hun voedselvoorziening van de plantenwereld afhankelijk, omdat planten voedsel maken uit water en lucht.

Ze doen dat met behulp van een opmerkelijke, groene kleurstof', die we ‘chlorofyl noemen, een Latijns woord, dat ‘groen blad betekent. Een van de voedselsoorten uit de ‘plantenfabriek’ is suiker; ze wordt door de plant gemaakt uit water en koolzuurgas. Koolzuurgas is een van de gassen, waaruit onze lucht is opgebouwd.Zowel water als koolzuurgas bestaan voor een gedeelte uit zuurstof. Bij het fabricageproces van suiker ontstaat meer zuurstof dan een plant kan gebruiken. De overtollige hoeveelheden worden daarom afgestoten. Voor ons is dat een heel gelukkige omstandigheid. Want zuurstof is een van de luchtbestanddelen, die we voor onze ademhaling niet kunnen missen.

wortelhaartjes (sterk vergroot)

< >