Elk land in de wereld heeft z’n eigen broodsoorten. Maar hoe groot de verschillen tussen die vele soorten ook zijn, ze hebben één ding gemeen.
Alle brood wordt gemaakt uit meel en een of andere vloeistof. Gewoonlijk bestaat dat meel uit gemalen graan. Maar brood kan ook gemaakt worden van aardappelmeel, meel van soyabonen en meelsoorten, die verkregen worden door het fijnmalen van erwten, bananen, broodboomvruchten, mais, etc.Alle brood kan verdeeld worden in twee hoofdsoorten. De ene soort is licht en min of meer sponsachtig; het is gedesemd of gegist brood. De andere soort is dun en hard; het is ongegist of ongedesemd brood. Er zijn verscheidene manieren om brood te desemen. Een ervan is om aan het deeg gist toe te voegen. Gist scheidt kleine gasbellen af, die het deeg luchtig maken. Zulke gasbellen ontstaan ook als aan het deeg bakmeel, zure melk of soda wordt toegevoegd.
Door alle eeuwen heen is brood een belangrijk voedingsmiddel geweest. Zó belangrijk zelfs, dat het woord ‘brood’ gebruikt werd om al ons voedsel aan te duiden. Als de Christenen in het ‘Onze Vader’ bidden: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ vragen ze God niet alleen om brood maar om al het voedsel, dat de mens nodig heeft om in leven te blijven.
Veel van het brood, dat tegenwoordig in moderne landen gegeten wordt, is kunstmatig verrijkt met de vitaminen en mineralen, die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven.