Gouden horizon encyclopedie

Dr. B.M. Parker (1959)

Gepubliceerd op 07-10-2024

MEEL

betekenis & definitie

Voor het maken van brood, cake, taart en koekjes is meel onmisbaar. Het meel dat in de Nederlandse keuken wordt gebruikt, is meestal vervaardigd uit tarwe.

De tarwekorrels zijn daartoe fijngemalen en vervolgens gezeefd, zodat het fijne meel gescheiden wordt van de grovere korrelresten. Meel is meestal afkomstig van het voedsel, dat in een graankorrel ligt opgeslagen en dat eigenlijk bedoeld is om zo’n korrel te laten ontkiemen. De grovere resten zijn dan meestal de overblijfselen van het korrelomhulsel. Fijn, wit meel is gewoonlijk vaker vermalen en gezeefd. Volkorenmeel is minder vaak gemalen en gezeefd; het bevat gewoonlijk de resten van de gehele graankorrel.Naast tarwemeel zijn er vele andere soorten meel. Die kunnen vervaardigd zijn uit andere granen (gerstemeel, roggemeel, rijstemeel), maar ook uit produkten als aardappelen (aardappelmeel) en maniokwortels.

< >