Gepubliceerd op 05-05-2017

Hiërarchie

betekenis & definitie

Dit is een recente reclame van een schoonmaakbedrijf. Ze willen ermee zeggen dat zij vloeren zo schoon maken dat zelfs de paus die graag kust. In veel landen zou deze reclame als een ernstige aantasting van een hooggeplaatste niet geaccepteerd worden. Het valt bezoekers al vele eeuwen op dat Nederlandse kinderen hun ouders veel vrijer mogen tegenspreken dan elders in de wereld aanvaardbaar is. Ook op het werk is het, binnen grenzen, toegestaan de baas tegen te spreken, mee te denken en kritisch te zijn. Sinds 1960 is de mondigheid van kinderen nog sterker toegenomen. In veel zuidelijke landen wordt dit gedrag uitermate brutaal gevonden. Immigranten ergeren zich ook vaak aan de brutaliteit van kinderen in televisiereclames.

Leraren, politici en bazen moeten in Nederland eerst hun gezag verwerven. Ze hebben niet al automatisch gezag door hun functie terwijl dat in veel zuidelijke landen wel het geval is.

In een veelgeciteerd onderzoek naar cultuurverschillen (Hofstede) scoort Nederland 38 voor hiërarchie op een schaal van 0 tot 100. Turkije scoort qua hiërarchie op 66, Marokko scoort 80, Saoedi-Arabië 95.