Gepubliceerd op 05-05-2017

Hindoeïsme

betekenis & definitie

In Nederland is hindoeïsme vooral de godsdienst, levensovertuiging is een beter woord, van een deel van de Hindostaanse Surinamers. Van hen is ongeveer tachtig procent hindoe, twintig procent is moslim.

Het hindoeïsme is een levendig, kleurrijk en soepel geloof. Vanuit christelijk en islamitisch standpunt is het een ongewone godsdienst. Er is geen stichter, geen heilig boek en nauwelijks een vaste set van geloofswaarheden. De ‘expressieve’ variant van het hindoeïsme heet Sanathan Dharm, de kleinere verinnerlijkte variant is de Arya Samaj. Er is één God waarvan de aspecten zijn weergegeven in vele beelden. Die worden, eigenlijk onterecht, gezien als afzonderlijke goden en godinnen. Hindoes zijn er vrij in om uit die goden hun favoriete godheid (beter: hun favoriete aspect) te kiezen. Sommige hindoes bidden elke dag, anderen niet. Sommigen gaan naar de tempel, anderen nooit.

Hindoes geloven dat na iemands dood de ziel doorleeft en herboren wordt in een lichaam van een mens of dier. De kwaliteit van je volgende leven hangt af van de manier waarop je je huidige leven leeft. Het uiteindelijke doel in het leven is om steeds hoger te komen, steeds dichter bij Brahman.

De meeste hindoes geloven in een oppergeest Brahman, de schepper. Hij vormt samen met Vishnu, de beschermer en Shiva, de vernietiger, de hindoe drie-eenheid. Hindoes hebben weliswaar geen heilig boek, ze hebben wel een grote hoeveelheid heilige teksten: de Veda’s. Het zijn de oudste geschriften, waarin veel geschreven staat over God, filosofie, het universum, de natuur en de juiste manier van leven.

Veel hindoes zijn in principe geweldloos, ook ten opzichte van dieren. Hindoes zouden sowieso geen rundvlees mogen eten, de koe is een heilig dier, maar vooral jonge hindoes in het westen houden zich hier niet meer aan.

Veel hindoes hebben thuis in een hoekje een soort tempel in een deel van de kamer. Daar staan beeldjes en afbeeldingen van de geliefde godheid voor wie wierook wordt gebrand.

Hindoestaanse feesten.

De belangrijkste hindoefeesten zijn:

*Holi

Het kleurrijke Holi-feest markeert het eind van de winter. Op de avond voor Holi worden brandstapels gebouwd om poppen van de heks Holika te verbranden. De legende vertelt dat Holika haar neef probeerde te doden omdat die Vishnu vereerde, maar zelf gedood werd. Op de dag van Holi zelf trekken de mensen oude kleren aan en overgieten elkaar met gekleurd poeder en water. ’s Avonds bezoeken mensen hun familie en ze geven lekkere dingen cadeau.

*Divali

Divali is het lichtjesfeest, de viering duurt vijf dagen. Mensen versieren hun huizen en tempels met kleine lichtjes die diya’s heten. De lichtjes staan symbool als de wegwijzers voor de held Rama naar Ayodhya na zijn overwinning op Ravana (uit het Ramayana epos). Divali is ook gewijd aan Lakshmi, de godin van rijkdom. Het is het begin van het hindoe-nieuwjaar.