Mantike techne - Kunst of gave de toekomst te voorspellen of gebeurtenissen, toestanden en verschijnselen te verklaren. Dit gebeurde in Griekenland door een mantis. Deze voorspelling of verklaring kon op verschillende wijze geschieden, b.v. door directe inspiratie van de godheid (enthousiasmos), ofwel door dromen, wat wel de oudste vorm van deze waarzeggerij geweest blijkt te zijn. Daarvoor zocht de mantis of prophetes wel eens zijn toevlucht in ‘droomboeken’. Uit de Ilias van Homeros weten wij dat hierin zelfs een zekere specialisatie bestond: een oneirokritos was een verklaarder van de dromen van anderen, die hem om verklaring verzochten, en een oneiropolos was iemand, die zijn eigen dromen verklaarde. Deze vormen bleven in gebruik tot in de eeuwen na het begin van onze jaartelling. In de 2e eeuw schreef Artemidoros van Lydië een handleiding in vijf boeken met de titel Oneirokritika. Een andere vorm van voorspelling en verklaring was die in extatische toestand, zoals die gebeurde door de Pythia in Delphi (zie Orakels in Griekenland).
Profeteren gebeurde ook door interpretatie van allerhande tekens of ongewone verschijnselen van de natuur, b.v. zonsverduistering of val van meteoorstenen. In de tempel van Heraklesbij Bura in Achaia werd de mantiek bedreven door het werpen van dobbelstenen. Daarbij hadden de Grieken ook vaardige verklaarders van voortekenen, die zich voordeden in verband met de offers, b.v. wanneer het offerdier al dan niet gewillig naar het altaar ging, waar het geslacht werd, of bij abnormale afwijkingen in kleur van de ingewanden.
Uit de vlucht en de zang van vogels, uit bliksem en donder, werden allerhande voortekens gehaald, vooral uit de richting van waaruit ze waargenomen werden, b.v. gieren, van links aanvliegend, werden als slechte voorboden beschouwd, de schreeuw van een reiger, of een bliksemflits van rechts waargenomen, was een goed voorteken. Zie Orakels, Divinatio.