De glazen bol van een elektrische lamp wordt heet als de lamp lange tijd brandt. Ook kaarsen, olielampen en gaslantaarns verspreiden behalve licht ook hitte.
Er zijn echter insekten die licht uitstralen zonder dat ze hitte veroorzaken. De ook in Nederland voorkomende glimworm is een van die insekten, die het geheim van het ‘koude vuur’ kennen. Hij is familie van de ‘vuurvliegen’ uit de tropische en subtropische gebieden; het verschil is alleen dat het licht van de glimworm blijft branden, terwijl dat van de vuurvliegjes aan en uit flikkert. Glimwormen en vuurvliegen zijn geen wormen en geen vliegen. Zij zijn kevers van ongeveer 1 centimeter lengte, die licht uitstralen door middel van een speciaal orgaan aan het onderlijf. Het licht ontstaat doordat een bepaalde stof in het keverlichaam zich verbindt met zuurstof uit de lucht.Tropische glimwormsoorten geven aanzienlijk meer licht dan onze glimwormen. Japanners en Chinezen houden de dieren in kleine kooitjes om er hun huizen mee te versieren; de Azteken in Mexico plachten grote tropische vuurvliegen met zich mee te dragen bij wijze van lantaarn.
Waarom glimwormen en vuurvliegen licht geven is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk speelt het ‘koude vuur’ zowel een rol bij het afschrikken van vijanden als bij het zoeken van een huwelijkspartner. Bij de Nederlandse glimworm geven de wijfjes meer licht dan de gevleugelde mannetjes.