In Nederland en in alle andere landen van West-Europa hebben veel mensen hun eigen huis, hun eigen land, hun eigen bedrijf; iedereen is vrij te kiezen welk werk hij wil doen en elke volwassene kan meehelpen zijn eigen regering te kiezen. In communistische landen is dat anders: daar is de staat eigenaar van alle land en alle ondernemingen en daar bepaalt de partij, wie het land zullen regeren.
Doel van dat systeem is iedereen gelijk te laten delen in de opbrengst van het werk.Het woord ‘communisme’ is nog geen 100 jaar oud. Het kwam in zwang na de publikatie van het ‘Communistisch Manifest’ door de Duitsers Karl Marx en Friedrich Engels. Het eerste land, dat een communistische regering kreeg, was Rusland. Onder leiding van Lenin en andere vooraanstaande leiders namen de communisten daar in 1917 het bewind over van de Tsaar.
In verscheidene communistische landen is grote vooruitgang geboekt in techniek en industrie. Het nadeel van de communistische staatsvorm is echter, dat de bevolking betrekkelijk weinig vrijheid geniet en in veel dingen van het dagelijks leven moet doen wat de staat wil. Communisten worden vaak ‘roden’ genoemd (Rood-China; het Rode Blok), omdat rood de voornaamste kleur is in de communistische vlaggen.