Geographisch- historisch woordenboek

Servaas de Bruin, D. Noothoven van Goor (1869)

Gepubliceerd op 29-11-2021

Lalaing

betekenis & definitie

een oud aanzienlijk henegouwsch geslacht, waarvan verscheidene leden eene voorname plaats innemen in de geschiedenis der Nederlanden, o. a.:

(Willem van), geb. 1391, gest. 1475, was eenigen tijd stadhouder van Holland, en begunstigde als zoodanig de Hoeksche partij, terwijl hij vroeger tot de Kabeljauwscbe behoord had. Deze ommekeer in zijne richting was hoofdzakelijk te wijten aan den invloed, dien zijn schoonzoon R. van Brederode op hem had.

(Joost van), zoon van des vorigen broeder, werd insgelijks stadhouder van Holland, hield de Kabeljauwsche partij, nam o. a. stormenderhand de Hoekschgezinde stad Hoorn in, en sneuvelde in een gevecht tegen de Utrechtschen 1483.

(Anthonie van), graaf van Hoogstraten, geb. 1480, tweede zoon van Joost v. L., werd 1522 als stadhouder van Holland aangesteld; 1534 beteugelde hij met bloedige strengheid de Wederdoopers, werd later namens Karel V ook stadhouder van het Nedersticht van Utrecht, en stierf 1540.

(Filips, graaf van), 1543 aangesteld als stadhouder van Gelderland, gest. 1555.

(Anthonie, graaf van), oudste zoon van den vorige, stond aanvankelijk in hooge gunst bij Filips II, verklaarde zich later met kracht tegen de Inquisitie, sloot zich aan den prins van Oranje aan, was in het voor Antwerpen benauwde jaar 1567 's prinsen stadhouder aldaar, en sneuvelde 1568 bij den overtocht over de Geete, in een gevecht tegen de Spanjaarden.

(George van), graaf van Rennenberg, tweede zoon van Filips, geb. omstr. 1550, stadhouder van Gelderland, 1576 tévens van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijsel, enz., onderleekende 1579 de Unie van Utrecht, doch verried reeds spoedig daarna de partij van Oranje, en bracht Groningen door overrompeling weder aan Spanje (1580), bevocht op de Bourtanger-Heide eene bloedige overwinning op de Staatschen (5 Sept. 1580), doch stierf reeds in het volgende jaar.

(Maria, gravin van), echtgenoot van den prins van Espinoi, bevelhebber van Doornik, verdedigde 1581 die stad, bij afwezigheid van haren man, tegen den aanslag van den hertog van Parma ; doch daar de prins van Oranje geen hulp kon zenden, moest zij zich eindelijk overgeven. Zij stierf 1582 te Antwerpen.

(Emmanuel Philibert van), baron van Montigny, onderteekende 1577 de unie van Brussel, en werd door de Algemeene Staten bekleed met het kommando over een regement voetvolk, dat 31 Jan. 1578 door de Spanjaarden in de pan gehakt werd, terwijl L. te Brussel eene bruiloft bijwoonde. Reeds spoedig daarna werd hij afvallig van Oranje, werd door Filips II met titels en cere-amblen begiftigd, en stierf 1590.

(Filips, graaf van), een halve broeder van den vorige, bekleedde verscheidene hooge ambten in Vlaanderen en Henegouwen, en was 1577 een der eerste onderteekenaars van de unie van Brussel, nadat hij in het jaar te voren door de Algemeene Staten als luitenant-generaal was aangesteld, Ook hij verried echter reeds spoedig de vrijheid, en diendeden koning van Spanje; hij stierf 1582.

< >