Geographisch- historisch woordenboek

Servaas de Bruin, D. Noothoven van Goor (1869)

Gepubliceerd op 21-10-2021

Asser

betekenis & definitie

1) beroemd rabbijn, geb. te Babylon 353 na Chr., gest. 427, was reeds op zijn 14e jaar voorzitter van de akadernie teSora aan denEuphraat, en had een aantal leerlingen. Hij is de schrijver van den -Talmud van Babylon”, dien men niet moet verwarren met den -Talmud van Jeruzalem”; het is een boek, waarin al de overleveringen aangaande de joodsche wet en godsdienst bijeengehragt zijn.

De Talmud van A. is gedrukt 1744 te Amsterdam (12 dln. infoL, metcommentarien).2) een geleerde monnik in het westen van het engelsche kindschap Wallis, in de 9e eeuw; koning Alfred de Groote riep A. tol zich; en aan Asser hebben wij eene naauwkeurigeen voortreffelijke levensbeschrijving van dien vorst te danken.

(Mozes Salomon), geb. te Amsterdam in Aug. 1754. was een uitstekend regtsgelecrde, en een der mannen, aan wie van regeringswege de taak opgedragen werd een ontwerp op te stellen tot een Wetboek van Koophandel.

(Carel), zoon van den vorige, geb. te Amst. 15 Febr. 1780, gest. aldaar 3 Ang. 1830, een der uitstokendste regtsgeleerden van zijnen tijd, was de hoofdpersoon in de commissie, belast met de herziening der reeds afgewerkte nederlandsche wetboeken, waarin door de afscheiding van België vele wijzigingen noodig waren geworden. Beroemd is ook zijn Vergelijkend overzigl tusschen hel Fransche en Nederlandsche Burgerlijk Wetboek.

< >