Geographisch- historisch woordenboek

Servaas de Bruin, D. Noothoven van Goor (1869)

Gepubliceerd op 21-10-2021

Aristarchus

betekenis & definitie

1) A. uit Tegea, tragisch dichter en tijdgenoot van Euripides, niet anders bekend dan door een artikel bij Suidas, volgens hetwelk hij 70 dramaas opvoerde, tweemaal den prijs behaalde en 100 jaren oud werd.

2) A. van Samos, beroemd sterrekundige, omstreeks 281 tot 264 v. Chr., bepaalde de waarschijnlijke middellijn der zon, en verkondigde met de Pythagoreörs de leer, dat de aarde zich in eenen cirkel om de zon beweegt. Zijn klein geschrift "Over de grootte en de afstanden van zon en maan” (uitgegeven door Wallis, Oxford 1688) is alles wat van hem bewaard is gebleven.
3) A. uit Sauiothrace, omstreeks 150 v. Chr., beroemd alexandrijnsch taalgeleerde, stierf op zijn 72e jaar te Cyprus vrijwillig den hongerdood. Zijne kritiek was aan de grieksche dichters, voornamelijk aan Homerus gewijd, en was zoo streng, dat men een streng kunstregter nog heden ten dage een A. noemt.
4) A. uit Thessalonica, leerling en medgezel van den apostel Paulus, met wien hij naar Ephesus ging en daar twee jaren bleef, was een bekeerde Jood. Bij een oproer (Hand. 9 : 24 en v.), verwekt door den zilversmid Demetrius, verloor A. bijna het leven ; hij vergezelde Paulus naar Klein-Azië (Hand. 20 : 4) en naar Jeruzalem en Rome (Hand. 27 : 2). Paulus noemt hem zijn mede-gevangene (Coloss. 4 : 10 en Philemon, vers 24). Gedenkdag van A. in de grieksche Kerk 4 April.

< >