gemeenschappelijke naam van onderscheidene krijgshaftige vrouwen-stammen uit de oudheid, wier geschiedenis veel fabelachtigs bevat, doch in elk geval op daadzaken steunt. Mannen, heet het, werden niet in hare zamenleving geduld; om voor het in stand houden van haren stam te zorgen, hielden zij slechts gemeenschap met de mannen van naburige volkeren; bragten zij kinderen van het mannelijk geslacht ter wereld, die werden door haar aan de vaders toegezonden of, als die niet te vinden waren, om het leven gebragt; aan de meisjes gaven zij eene krijgshaftige opvoeding en brandden haar de regterborst af, ten einde ze daardoor bij het spannen van den boog niet gehinderd zouden worden; vandaar de naam A., d. i. zonder borst.
De geschiedenis spreekt van drie Amazonen-volkeren; 1° de aziatische A., aan de kusten der Zwarte Zee en in den Caucasus;
2o de scytische A.;
3o de afrikaansche A. Men vindt dan ook zoo door de Mythe als door de Historie de namen van verscheidene Amazonen-koninginnen geboekstaafd, als daar zijn : Mathesia en Lampedo, die een groot gedeelte van Europa aan zich onderwierpen; Orythia en hare zuster Antiope;Myrina, die door Hercules overwonnen werd, gelijk Antiope door Theseus; Hippolyta, die, door Hercules gevangen genomen, met Theseus huwde; Penthesilea,die hare hulp leende aan de Trojanen; Tomyris, door wie Cyrus omgebragt werd; Thalestris, die een bezoek bragt aan Alexander; en verscheidene andere namen meer. Men wil ook, dat de steden Ephesus, Smirna, Magnesia en Tyrus door de A. gebouwd en langen tijd door Amazonen-koninginnen geregeerd zijn.
A. noemde men in de 8e eeuw onzer jaartelling eene vrouwelijke strijdbende in Bohemen; hare hoofden waren aanvankelijk koningin Libussa en vervolgens Vlasta. Verscheidene jaren lang verspreidden de A. schrik en ontsteltenis in de landen van koning Przemislas, wien het niet dan met moeite gelukte haar ten onder te brengen. Zie VLASTA.