Vierdaagsefeesten betekenis & definitie

De Vierdaagsefeesten is een jaarlijks evenement in Nijmegen dat tegelijkertijd met de Nijmeegse Vierdaagse wordt georganiseerd. Gedurende het evenement - dat zeven dagen duurt - verandert de Nijmeegse binnenstad in een openluchtfestival. Het evenement trekt jaarlijks meer dan 1.500.000 bezoekers.

De Vierdaagsefeesten werden voor het eerst gehouden in 1970. Destijds heette het evenement de zomerfeesten. Men heeft uiteindelijk voor de naam Vierdaagsefeesten gekozen om de relatie met de Nijmeegse Vierdaagse duidelijk te maken. De eerste editie in 1970 trok 16.000 bezoekers. Een jaar later werd de 'Waal in Vlammen' georganiseerd. Deze vuurwerkshow is sindsdien een vast onderdeel van de Vierdaagsefeesten.

Kenmerken voor het gratis evenement is dat er zeven dagen lang door de hele stad optredens zijn van artiesten en bandjes. Vanaf een uur of twee in de middag tot half 1 's avonds kan men op elke hoek van de straat genieten van muziek, kunst, eten en drinken. De Vierdaagsefeesten trekken daarom ook niet alleen bezoekers van de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook mensen die puur op het feestgedruis afkomen.

Bepaalde plekken in de stad doen het tijdens de Vierdaagsefeesten goed als publiekstrekker. Zo kunnen liefhebbers van bandjes traditioneel terecht in het Valkhofpark, wordt het Hunnerpark omgetoverd tot dance-walhalla en zijn de grote optredens te vinden bij Matrix at the kade (Waalkade). Daarnaast zijn ook het Koningsplein, Faberplein, Plein 44 en het Eilandje populaire feestlocaties.

Wanneer de Vierdaagsefeesten ten einde lopen gaan de eerste wandelaren al weer bijna op pad voor de wandelmars. Daarom gaan feestgangers traditiegetrouw rechtstreeks van de feesten door naar het parcours om de wandelaars aan te moedigen.