Geert Remmelink

Redacteur & online marketeer Ensie.nl

Gepubliceerd op 05-09-2016

2016-09-05

Tiny house

betekenis & definitie

Een tiny house is een volledig uitgeruste woning, met een oppervlakte dat niet groter is dan 28 m2. Een tiny house is op duurzame wijze gebouwd en is bedoelt om het hele jaar door bewoond te worden.

Tiny houses komen voort uit een trend die is begonnen in Amerika. Toen vanaf 2008 de economische crisis de huizenmarkt verzwakte, ontstond er onder een groep Amerikanen de behoefte om goedkoop, onafhankelijk en flexibel te wonen. Zij gingen aan de slag met het bouwen van hun eigen huisjes, de zogeheten tiny houses. In eerste instantie werden de huisjes op trailers gebouwd, om zo de wetgeving omtrent de minimale afmetingen van een woonhuis te omzeilen. Door de toenemende populariteit van de tiny houses ontstond er een trend, de tiny house movement genoemd.

Bewoners van een tiny house kiezen naast financiële vrijheid ook voor tiny houses vanwege het duurzame aspect. Leven in een tiny house verkleint de ecologische voetafdruk, door het kleine woonoppervlak. Er is minder ruimte om bezittingen op te slaan, waardoor bewoners in de regel minder eigendommen hebben. De beperkte ruimte stimuleert tevens een bewustere levenswijze. Minder verspilling en minder afval zijn het gevolg. Daarnaast verbruikt een tiny house minder energie dan een reguliere woning. De gebruikte energie wordt vaak op duurzame wijze opgewekt.

Het zelf opwekken van energie is in veel gevallen noodzakelijk, omdat tiny houses vaak niet zijn aangesloten op gas, water en elektriciteit. Tiny houses zijn in Nederland namelijk nog niet wettelijk erkend, wat het wonen in een tiny house doorgaans lastig maakt. Als recreatiewoning zijn ze toegestaan, maar de beperking is dat recreatiewoningen in principe niet het hele jaar door bewoond mogen worden. De regels hiervoor verschillen per gemeente.

Bronvermelding