Waalbrug betekenis & definitie

De Waalbrug is de verbinding tussen het centrum van Nijmegen en Lent, over de rivier de Waal. De Waalbrug is onderdeel van de N325 en stadsroute s100 en vervoert dagelijks duizenden voertuigen. De andere bruggen over de Waal zijn De Oversteek, de Spoorbrug en de Snelbinder.

De Waalbrug is een belangrijke verkeersader, omdat het onderdeel uit maakt van de verbindingsweg tussen Arnhem en Nijmegen. Daarnaast was de Waalbrug tot 2013 de enige mogelijkheid om vanuit de richting Arnhem het centrum van Nijmegen snel te bereiken. Doordat het een belangrijke verbinding is staat de Waalbrug bekend als een drukke verkeerspunt waar, net zoals op het Keizer Karelplein, in de spits vrijwel altijd file staat. Om die reden is in 2013 de brug De Oversteek opgeleverd, die de druk op de Waalbrug moet ontlasten.

Aan het begin van de 20e eeuw was het alleen mogelijk om via een pontje of de Spoorbrug de noordkant van Nijmegen te bereiken. In 1906 begon een commissie met de plannen voor een verkeersbrug over de Waal, maar de Eerste Wereldoorlog vertraagde het proces sterk. Uiteindelijk begon men in 1927 met de bouw van de Waalbrug. Negen jaar later, op 16 juni 1936 werd de brug officieel geopend door koningin Wilhelmina.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de brug door de Nederlandse Genie verwoest, maar uiteindelijk door de Duitsers weer opgebouwd. De geallieerden kregen de brug op 20 september 1944 vrijwel ongedeerd in handen.

De brug is 604 meter lang en de boog is op het hoogste punt 65 meter hoog. De totale lengte van de boog is 244,10 meter lang, waarmee het de langste boogbrug was op moment van oplevering. Tot 1980 was de Waalbrug groen van kleur, maar vanaf dat jaar is de brug lichtbeige gekleurd.