Geert Remmelink

Redacteur & online marketeer Ensie.nl

Gepubliceerd op 07-11-2016

De Nijmeegse Vierdaagse

betekenis & definitie

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Meer dan 42.000 wandelaars lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer door Nijmegen en omstreken. Hoogtepunt van de Nijmeegse Vierdaagse is de intocht op de Via Gladiola op de laatste dag.

De Nijmeegse Vierdaagse beleefde in 2016 haar honderdste editie en kent dus een lange traditie. De eerste wandelmars werd in 1909 gelopen en werd georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Het aantal deelnemers lag rond de driehonderd, allemaal militair. In de beginjaren werd de wandelmars door verschillende steden georganiseerd. Pas vanaf 1925 was Nijmegen officieel de stad van de Vierdaagse. Inmiddels liepen er niet alleen maar militairen mee, want ook steeds meer burgers schreven zich in. Vanaf 1928, het Olympische jaar, werd de Nijmeegse Vierdaagse ook opengesteld voor internationale deelnemers.

Vanaf dat moment groeide het aantal deelnemers ieder jaar gestaag. De militaire deelnemers namen vanaf 1964 hun intrek in het militaire kamp Heumensoord. In 1970 vonden gelijktijdig met de Nijmeegse Vierdaagse de vierdaagsefeesten (zomerfeesten) plaatsen. Inmiddels is dit feest met meer dan 1.000.000 jaarlijkse bezoekers uitgegroeid tot een van de grootse feesten in Nederland. In 1983 kreeg de Nijmeegse Vierdaagse haar eigen gladiool en werd om die reden de St. Annastraat omgedoopt tot de Via Gladiola.

De deelnemers lopen 30, 40 of 50 kilometer per dag. Militairen lopen altijd 40 kilometer met bepakking, of 50 kilometer zonder bepakking. Iedere dag start de Nijmeegse Vierdaagse vanaf de Wedren, om vervolgens naar Elst (dinsdag), Wijchen (woensdag), Groesbeek (donderdag) en Cuijk (vrijdag) te gaan. De wandeltocht eindigt iedere dag weer op de Wedren. De deelnemers moeten voor een bepaalde tijd binnen zijn om diskwalificatie te voorkomen.