Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Mesomorph

betekenis & definitie

Een mesomorph is een bepaald lichaamstype met specifieke kenmerken. Volgens de theorie over lichaamstypen zijn mesomorphen zeer atletisch gebouwd en kunnen ze zowel snel gewicht aankomen als verliezen.

Bij het classificeren van menselijke lichamen wordt er over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen drie types, namelijk ectomorph, mesomorph en endomorph. Hoewel geen enkel mens volledig overeenkomt met een van deze types, worden ze gebruikt om bijvoorbeeld trainingsprogramma’s voor fitness op te stellen. Het mesomorphe lichaam wordt gekenmerkt door een atletische bouw. Iemand met een mesomorph lichaamstype heeft vaak brede schouders, weinig lichaamsvet en een snel metabolisme. Personen met een mesomorph lichaamstype zijn hierdoor zeer flexibel in alle sporten die ze uitoefenen. Ze kunnen zowel snel afvallen als snel spiermassa kweken. Vrouwen met een mesomorph lichaamstype hebben vaak het bekende zandloper figuur, terwijl mannen worden gekenmerkt door hun zogenaamde V figuur, met brede schouders en smalle heupen.

Het mesomorphe lichaamstype wordt over het algemeen dan ook gezien als het meest ideale lichaam voor fitness. Hoewel personen met een mesomorph lichaamstype snel spieren opbouwen en vet verliezen, komen ze net zo snel vet aan. Door hun snelle stofwisseling in combinatie met een snelle opname van voedingsstoffen, hebben mesomorphen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ectomorphen, vaak honger, waardoor ze goed moeten letten op hun eetpatroon. Het houdt in dat ook mensen met dit lichaamstype hard zullen moeten werken voor een atletisch lichaam.

Beroemde personen met een mesomorph lichaamstype zijn bijvoorbeeld Arnold Schwarzenegger, Andre Agassi, Madonna en Halle Berry.