Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Endomorph

betekenis & definitie

Een endomorph is een lichaamstype met specifieke kenmerken. Volgens de theorie over lichaamstypen zijn endomorphen rond gebouwd, hebben vaak krachtige bovenarmen en -benen en hebben veel moeite om gewicht te verliezen, maar niet om aan te komen.

Vrijwel ieder menselijk lichaam is anders opgebouwd. Men maakt hierbij vaak een onderscheid tussen de verschillende lichaamstypes, ectomorph, mesomorph en endomorph. Geen enkel mens voldoet volledig aan een van deze lichaamstypes, maar vaak vertoont men wel bepaalde kenmerken van één van deze types. Het endomorph lichaamstype wordt gekenmerkt door een sterke bouw, maar gaat daarmee gepaard met een relatief hoog vetpercentage. Iemand met een endomorph lichaamstype heeft daarnaast vaak korte ledematen en heeft een traag metabolisme, wat inhoud dat de opname van voedingsstoffen door het lichaam traag is.

Iemand met een endomorph lichaamstype heeft vaak veel moeite om gewicht te verliezen. Aan de andere kant hebben personen met een endomorph lichaamstype vaak geen enkele moeite om spiermassa te kweken. Groeien is voor endomorphen dan ook geen probleem. Met betrekking tot fitness worden endomorphen aangeraden om zo vaak als kan te trainen zonder zichzelf te blesseren. Men dient zo vaak als kan intense krachttrainingen te doen, maar moet ook de nodige aandacht besteden aan cardio trainingen. Hiermee zorgt men ervoor dat men vet verbrand en het uithoudingsvermogen traint.

Enkele beroemde personen met een endomorph lichaamstype zijn John Goodman, Danny DeVito, Beyonce en Marilyn Monroe.