Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Ectomorph

betekenis & definitie

Een ectomorph is een bepaald lichaamstype met specifieke kenmerken. Personen met het lichaamstype ectomorph zijn vaak lang en slank en hebben over het algemeen weinig spiermassa maar een goed uithoudingsvermogen.

Niet ieder menselijke lichaam is hetzelfde opgebouwd. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen de groepen ectomorph, mesomorph en endomorph. Hoewel vrijwel niemand geheel voldoet aan een van deze categorie├źn, vertonen de meeste mensen wel duidelijk kenmerken van een bepaald lichaamstype. De ectomorph wordt gekenmerkt door een lange, slanke bouw. Ectomorphen hebben doorgaans zowel weinig spiermassa als vet. Dit heeft er mede mee te maken dat iemand met het lichaamstype ectomorph ook een snelle stofwisseling heeft. Hierdoor kunnen ectomorphen vaak alles eten wat ze willen zonder aan te komen. Daarnaast heeft iemand met een ectomorph lichaamstype vaak smalle schouders en heupen.

Het voordeel van een ectomorph lichaamstype is dat men vaak een goed uithoudingsvermogen heeft, zonder daar al te veel aan te doen. Het nadeel is dat men maar moeilijk aankomt, een spiermassa opbouwen zal voor ectomorphen dus een stuk moeilijk zijn dan voor personen met andere lichaamstypen. Met betrekking tot fitness worden ectomorphen aangeraden om zwaar en intens te trainen en de nadruk te leggen op de grote spiergroepen. Ectomorphen behoeven minder aandacht te besteden aan cardio training, wat voornamelijk gericht is op uithoudingsvermogen. Daarnaast dienen mensen die met het lichaamstype ecotmorph goed op hun voedingspatroon te letten. Door de snelle stofwisseling is het van belang om goed bij te houden of men wel alle benodigde voedingstoffen binnen krijgt.

Enkele beroemde personen met een ectomorph lichaamstype zijn Brad Pitt, Bruce Lee, Kate Moss en Audrey Hepburn.