Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 15-03-2016

2016-03-15

Fitness

betekenis & definitie

Fitness is een geheel van sporten en oefeningen die thuis of in de sportschool worden uitgeoefend. Een fitness training kan er op gericht zijn om bepaalde spieren of spiergroepen te trainen, of juist het uithoudingsvermogen en de conditie te verbeteren.

In tegenstelling tot vele andere sporten, beoefent men fitness thuis of in een sportschool. Veel mensen die beginnen met fitness, doen dit om hun conditie te verbeteren en hun lichaam af te trainen. Door de diverse afzonderlijke oefeningen die men tijdens fitness kan doen, is het echter mogelijk om verschillende doeleinden te stellen. Men kan door middel van fitness spiermassa opbouwen, maar men kan ook het doel hebben om af te vallen. Het geheel aan fitness oefeningen en sporten is zodanig divers, dat deze doeleinden vaak een bepaalde overlap hebben.

Vaak wordt gedacht dat men voor fitness allerlei apparaten en instrumenten nodig heeft. Dit behoeft echter niet perse het geval te zijn. Oefeningen als push-ups en sit-ups kunnen zonder apparaat thuis worden uitgevoerd, en worden daarom gezien als fitness oefeningen. Desalniettemin worden vaak apparaten gebruikt voor de uitoefening van fitness, bijvoorbeeld een indoorroeier of een hometrainer.

Omdat met fitness oefeningen vrij gericht bepaalde spieren kunnen worden getraind, wordt fitness vaak geassocieerd met bodybuilding. Hoewel men voor bodybuilding oefeningen kan doen die net zo goed passen binnen een fitness training, is het geheel van oefeningen binnen fitness veel groter dan alleen spieropbouw en bodybuilding. Zogenaamde cardio fitness is er juist op gericht om de conditie te verbeteren. Hierbij doet men bijvoorbeeld geen oefeningen als opdrukken of gewichten heffen, maar juist spinning of stepping, waarbij het uithoudingsvermogen op de proef wordt gesteld.