Startende zelfstandigen, mensen met vrije beroepen en kleine ondernemingen die bij het opzetten van een eigen zaak een lening willen aangaan, kunnen een zelfstandigenlening aanvragen bij een bank of een andere derde partij.
ZZP’ers die een eigen bedrijf willen starten of plannen hebben om dit te gaan doen, hebben geld nodig om deze plannen te kunnen financieren. Vaak gaat het om een flinke investering die niet iedereen zomaar achter de hand heeft. Daarom bestaat er de mogelijkheid een zelfstandigenlening aan te vragen bij een kredietverstrekker.
Voor ZZP’ers is het moeilijker aan krediet te komen dan voor grote ondernemingen. Banken willen de risico’s tot een minimum beperken, zeker bij startende zelfstandigen die nog geen jaarcijfers kunnen laten zien. Kredietverstrekkers bieden daarom de mogelijkheid een speciale zelfstandigenlening aan te vragen. In een financieel plan kan de ZZP’er onderbouwen waar het geld voor gebruikt gaat worden, wat de verwachte inkomsten zijn en hoe de toekomst van de onderneming eruitziet.
De bank of een andere derde partij zal bij de aanvraag beoordelen of de lening een goede investering is en of de plannen van de ZZP’er realistisch zijn. Er zal gekeken worden naar de risico’s die de kredietverstrekker loopt en de zekerheid die hij heeft dat de kredietnemer de lening daadwerkelijk zal terugbetalen. De kredietnemer is verplicht maandelijks rente te betalen over de zelfstandigenlening.
Andere manieren voor zelfstandigen om het benodigde startkapitaal bij elkaar te krijgen zijn het Besluit Borgstelling MKB Kredieten (BBMKB), Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ), Qredits, risicokapitaal, crowdfunding, leasing, microfinanciering en een innovatiekrediet.