Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 07-02-2017

Apenmelk

betekenis & definitie

Apenmelk is jenever met water en suiker, ook wel grog van jenever genoemd. Volgens anderen ook gebruikt voor 'melk met brandewijn'. Het woord is in 1891 voor het eerst aangetroffen, in het WNT. Dit woordenboek geeft als voorbeeldzin: 'Wat wilt ge, een glaasje klare, of een glas apenmelk?' Van omstreeks 1934 dateert het versje:

Maak een grotje, sterk of zwak, Van cognac, rum of arak, Anders, maar dat lust niet elk, Brouw een tumbler apenmelk. Apenmelk was ook geliefd in Nederlands-Indië. In een boek over het leven van de Nederlanders in Soerabaia heet het:
Bekend is, dat er op gezellige avondjes op de soos stevig werd gebitterd en dit gaf vaak aanleiding tot de grootst mogelijke herrie. 'Apenmelk' heette de avond drank bij uitnemendheid, die bestond uit een mengsel van jenever en water. Ook brandy- soda werd gedronken. Whisky werd voor de eerste maal in 1890 in Indië ingevoerd en, al dan niet vermengd met Apollinaris Water met den rooden driehoek, verzwolgen: immers de Indischman uit die jaren kon 'zuipen als een ketter'. Apenmelk staat sinds 1898 in de Grote Van Dale. Het Amerikaans-Engels kent sinds de drooglegging in de jaren twintig