Een abatje is in 1844 door F.A. Snellaert in Kortrijk opgetekend voor 'borrel'. Snellaert behoorde tot de belangrijkste Vlaamse letterkundigen van zijn tijd. Volgens hem was het een 'klooster woord' dat moest worden opgevat als abts-teug. Waarschijnlijker is echter dat deze borrel naam teruggaat op het Franse abattre 'neerslaan'. Er zijn veel meer borrel namen die uitdrukken dat het glaasje wordt 'neer-' of 'omgeslagen'. Bovendien zeggen de Fransen abattre le brouillard, letterlijk 'de mist neerslaan', voor "s morgens een borrel drinken'.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk