Politiek correct taalgebruik voor invaliden, in de ogen van sommigen ‘mensen met fysieke beperkingen’. In de jaren vijftig gebruikte men de term ‘invaliden’ voor personen met een (lichamelijk) gebrek. Omdat dat nogal zielig klonk (invalide betekende immers: niet gezond) is men het gaandeweg gaan vervangen door ‘minder validen’ (de personen in kwestie zijn wel gezond, alleen iets minder dan de anderen). In de jaren zeventig raakte het alternatief ‘gehandicapten’ in zwang. Het Engelse woord handicap betekende oorspronkelijk belemmering en had aanvankelijk een positieve gevoelswaarde.
Toch werd ook ‘gehandicapten’ na een tijd niet meer als eufemisme aangevoeld. Via ‘gehandicapte mensen’ kwam men uiteindelijk tot ‘mensen met een handicap’. Deze term suggereert dat die handicap slechts een van de vele eigenschappen is waar dergelijke mensen over beschikken en niet dat ene allesbepalende kenmerk. De handicap wordt gezien als een eigenschap en niet als een identiteit. Eveneens populair is de term andersvaliden*.
Noemden wijzelf ons aanvankelijk ‘gehandicapten’, later werd dat via ‘gehandicapte mensen’ uiteindelijk ‘mensen met een handicap’. Een term die suggereert dat die handicap maar één van de vele eigenschappen is waar de mensen in kwestie over beschikken en door beïnvloed worden, maar niet die ene allesbepalende en alomvattende bron van ons wezen. Wanneer de handicap of de seksuele voorkeur als eigenschap wordt opgevat in plaats van als identiteit, valt het experiment en het gepeuter een stuk lichter: met gedrag is het makkelijker spelen dan met een identiteit. In het laatste geval is al snel uw hele hebben en houden in het geding.
De Groene Amsterdammer, 26-06-92
Geen gemakkelijk thema, geeft Europa toe. Mensen met een handicap staan niet te springen om daarover te getuigen. Toch concludeert de Europese Unie uit enkele enquêtes dat de helft van de gehandicapten geconfronteerd wordt met geweld: verwaarlozing, uitbuiting, psychologisch of fysiek geweld, seksueel misbruik ook.
De Standaard, 03-12-99
Personen met een handicap hebben evenveel recht op een partner en seks als valide personen.
De Morgen, 20-01-2000